Hyvien yhteyksien Keski-Suomi

Vuonna 2040 Keski-Suomi on 295 000 asukkaan monikeskuksinen maakunta. Jyväskylä on alueen keskuskaupunki, josta on hyvät yhteydet joka puolelle maakuntaa ja sen ulkopuolelle. Nopeat tietoliikenneyhteydet, korkeatasoiset valtatiet ja toimiva muu tieverkko sekä käyttäjien tarpeisiin vastaavat ratayhteydet ovat perustana Keski-Suomen menestymiselle. Puhtaat vesistöt virkistyspalveluineen lisäävät alueen vetovoimaa.

Kansalaisia ja elinkeinoelämää palveleva tie- ja rataverkko

Keski-Suomen tieverkon rungon muodostavat Eurooppa-tason valtatiet 4 ja 9. Maakunnan muukin päätieverkosto on kunnossa ja liikennöitävyys hyvä. Myös hiljaisemmat tiet pidetään kunnossa elinkeinoelämän, asukkaiden ja mökkeilijöiden tarpeisiin. Kaksiraiteinen Jyväskylä–Tampere -rata lyhentää matkustusajan Jyväskylästä Helsinkiin 2 tuntiin 15 minuuttiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle 2 tuntiin. Rataverkko on pääosin sähköistetty, mikä varmistaa taloudelliset raaka-ainekuljetukset tuotantolaitoksiin ja vientikuljetukset satamiin sekä raja-asemille.

Lue lisää »

Huippunopeat tietoliikenneyhteydet yhdistävät

Keski-Suomessa kaikilla on mahdollisuus liittyä tarvittaessa supernopeaan kiinteään tietoliikenneverkkoon, jota täydentää kattava langattomien yhteyksien tarjonta. Sujuvat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat yritysten vapaamman sijoittumisen maakunnan eri osiin. Yritykset voivat myös tehostaa tuotantoaan, yritysten yhteistyötä ja markkinointia. Myös etätyöskentely on yleistä, mikä lisää mahdollisuuksia asua ja ansaita elantonsa maaseudulla.

Lue lisää »

Logistiikka-ala työllistää

Jyväskylän seutu valtakunnallisten pääteiden ja ratojen risteämiskohtana on luonteva alue logistiikkayrityksille. Kilpailuetua tuovat niin edullinen sijainti Etelä- ja Pohjois-Suomen välisen tieliikenteen välietappina kuin logistiikka-alan kattava koulutustarjonta ja alalla jo toimivat menestyvät yritykset. Jyvässeudun merkittävän logistiikkakeskittymän ohella pienempiä terminaaleja toimii myös muualla maakunnassa. Metsä- ja energiateollisuuden raaka-ainehankinnan kuljetusketjut ja teollisuuden tuotekuljetukset työllistävät koko Keski-Suomessa. Lentorahtikuljetukset vahvistavat Tikkakosken lentoaseman seudun logistista asemaa.

Lue lisää »

Tapahtumia ja puhdasta luontoa

Kongressit, festivaalit, urheilu-, kulttuuri- ja viihdetapahtumat houkuttelevat koti- ja ulkomaisia vieraita Keski-Suomeen. Vetonauloja ovat Jyväskylä ja Jämsä, mutta myös muu keskisuomalainen matkailu- ja vapaa-ajan tarjonta kiinnostaa kävijöitä. Viisi kansallispuistoamme, Leivonmäki, Isojärvi, Pyhähäkki, Salamajärvi ja Etelä-Konnevesi sekä useat luonnonsuojelualueet, kulttuurimaisemat ja puhdas keskisuomalainen luonto tarjoavat elämyksiä kävijöilleen kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää »

Jyväskylä ja alueelliset keskukset

Jyväskylän seutu on Keski-Suomen selkeä kaupallinen ydin. Muut keskittymät ovat Joutsa, Jämsä, Karstula, Keuruu, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Keskuksia ympäröi puhdas ja elinvoimainen maaseutu. Tutustu aluerakennekarttaan.

Lue lisää »